Psychologische veiligheid op de werkvloer
3 november 2024
Psychologische veiligheid op de werkvloer.
Helaas wordt er niet overal een veilige werkomgeving geboden. Ik sta soms echt nog vol ongeloof te luisteren naar verhalen. Terwijl psychologische veiligheid toch echt een hot item is en prioriteit hoort te krijgen.
Eerlijk is eerlijk, ook ik ben het tegengekomen toen ik nog in loondienst werkte. Echter omdat het toen nog niet zo’n thema was als vandaag, herkende ik het niet en zocht ik de oorzaak vaak bij mezelf.
Gelukkig wordt er steeds meer aandacht aan geschonken en zie ik steeds vaker ook posters in bedrijven hangen rondom dit thema. Er zijn zelfs reclames op de radio na alle schokkende verhalen die vanuit de TV-wereld naar buiten kwamen.
Toch is het niet zomaar ineens veilig. Niet omdat er posters hangen of omdat er reclames zijn. Het is ook iets dat niet alleen maar van leidinggevenden is, al hebben zij wel het goede voorbeeld te geven.
Daarom wil ik vandaag aandacht geven aan Psychologische veiligheid op de werkvloer: het effect van een veilige werkomgeving.
Stel je een team voor waarin fouten worden afgestraft en ideeën of persoonlijke issues met sarcasme worden ontvangen. Medewerkers voelen zich voortdurend beoordeeld en durven uiteindelijk niets meer te vertellen. Helemaal als het wordt aangekaart en de leidinggevende en/ of HR het niet serieus nemen. Dit kan leiden tot stress, burn-out en medewerkers die vertrekken. Voor de medewerkers die het niet rechtstreeks zo ervaren maar wel zien, heeft het ook een impact op werkplezier en resultaten.
Tijd voor actie.
Veiligheid bereik je niet door muren te bouwen, maar door deuren te openen.
Psychologische veiligheid op de werkvloer is een van de belangrijkste pijlers voor een succesvolle team. Toch is het een onderwerp dat vaak onderschat wordt.
Psychologische veiligheid werkvloer betekent dat medewerkers zich veilig voelen om hun mening te delen, fouten te maken en vragen te stellen zonder angst voor negatieve gevolgen.
Wat is psychologische veiligheid en waarom is het zo belangrijk?
Psychologische veiligheid gaat over vertrouwen en respect binnen een team. Medewerkers voelen zich op hun gemak om zichzelf te zijn en durven nieuwe ideeën of kritiek te uiten. Dit is van groot belang voor de samenwerking en de prestaties binnen een team. Wanneer medewerkers zich vrij voelen om eerlijk te communiceren, ontstaan er creatievere oplossingen, en worden problemen sneller aangepakt.
In een onveilige werkomgeving echter, durven mensen zich minder uit te spreken, met als gevolg dat waardevolle inzichten verloren gaan en een burn-out snel op de loer ligt.
Hoe herken je een gebrek aan psychologische veiligheid?
Een tekort aan psychologische veiligheid kan op verschillende manieren zichtbaar worden. Teamleden houden zich stil tijdens vergaderingen, vermijden verantwoordelijkheid en werken voornamelijk volgens oude patronen.
Er kan een negatieve sfeer hangen waarin stress en onrust toenemen. Ook kan een hoog personeelsverloop en verzuim een teken zijn dat medewerkers zich niet veilig genoeg voelen om hun zorgen te delen of veranderingen aan te kaarten.
Het is voor leidinggevenden belangrijk om deze signalen op te pikken en open te staan voor gesprekken over de werkcultuur.
Waarom medewerkers vaak stil blijven
Veel medewerkers vinden het lastig om over onveiligheid te praten. Ze zijn bang voor negatieve reacties, denken dat ze als lastig gezien worden of vrezen zelfs voor hun baan. Dit leidt er vaak toe dat problemen niet besproken worden en onder de oppervlakte blijven sudderen. Dit is killing voor motivatie, prestaties en de werksfeer.
Praktische stappen voor een veilige werkcultuur
Als leidinggevende kun je een grote rol spelen in het creëren van een veilige werkomgeving. Begin met actief luisteren, neem je medewerkers serieus en wees open voor feedback zonder oordeel. Erken fouten als leerpunten en niet als persoonlijke mislukkingen.
Door transparantie te tonen in jouw beslissingen en gedrag, schep je vertrouwen en geef je anderen het voorbeeld.
Weet dat dit ook een team effort is, stimuleer je team om open met elkaar te communiceren. Kijk waar ze begeleiding of training nodig hebben om hierin te kunnen ontwikkelen.
HR kan hier zeker ook een rol in spelen.
Deze kleine stappen dragen bij aan een werkomgeving waarin iedereen zich vrij voelt om bij te dragen.
De voordelen van een veilige werkcultuur
Bedrijven met een veilige werkcultuur profiteren van een hogere betrokkenheid, minder verzuim en betere teamresultaten. Medewerkers die zich veilig voelen, zijn gemotiveerder, productiever en staan open voor verandering. Dit draagt bij aan een positievere werkplek, waar talent zich optimaal kan ontwikkelen en innovatie ruimte krijgt.
Een veilige werkomgeving komt dus uiteindelijk ten goede aan zowel medewerkers als het bedrijf.
🟡 Wil jij meer weten over hoe je die veilige werkomgeving creëert? Plan dan hier een afspraak in voor een vrijblijvende strategiesessie.
Samen kijken we in 45 minuten naar jouw ontwikkelbehoefte. Je ontvangt minstens 3 tips tijdens ons gesprek.