Besluitvorming en leiderschap
18 november 2024
In de wereld van besluitvorming en leiderschap draait het niet alleen om theorie, maar vooral om praktische ervaring. Uit mijn tijd als leidinggevende in verschillende Europese functies weet ik hoe uitdagend en complex besluitvorming voor leidinggevenden kan zijn.
In dit blog deel ik mijn belangrijkste lessen rondom besluitvorming en leiderschap, zodat jij als leidinggevende met meer vertrouwen en effectiviteit beslissingen kunt nemen.
Of je nu net doorgegroeid bent vanuit de werkvloer of al enkele jaren leidinggeeft, deze tips helpen jou en je team op weg en dragen bij aan jouw doelen en die van de organisatie.
Besluitvorming en leiderschap onder druk: hoe bereid je je voor?
Ik moest vaak snelle beslissingen nemen onder druk. Het grootste inzicht dat ik hieruit haalde, is dat goede voorbereiding cruciaal is. Een stevige basis van feiten en data zorgt ervoor dat je zelfs onder tijdsdruk kalm kunt blijven.
Tip: Zorg dat je altijd toegang hebt tot de meest actuele informatie. Creëer een gewoonte om belangrijke data bij te werken, of het nu gaat om financiële cijfers, klantgegevens of teamprestaties. Dit geeft je de nodige tools om snel en effectief beslissingen te nemen wanneer het echt nodig is.
Houd focus op het einddoel, niet de details
Een valkuil voor veel leidinggevenden is om vast te blijven zitten in details en de korte termijn. Terwijl details natuurlijk belangrijk zijn, kan dit je focus op het grote geheel vertroebelen. Het belangrijkste is om het einddoel nooit uit het oog te verliezen.
Dit betekent soms “short term pain for long term gain”.
Let dus ook op dat je geen pleisters gaat plakken om snel door te kunnen. In plaats daarvan kun je beter op zoek gaat naar echte oorzaak, om voor de lange termijn een duurzame oplossing te vinden.
Tip: Stel jezelf bij elke beslissing de vraag: draagt deze beslissing bij aan ons einddoel? Zo niet, dan kun je misschien beter dieper graven en kijken wat werkelijk nodig is om vooruit te komen. Deze strategie houdt je scherp en voorkomt onnodige energieverspilling op de werkvloer.
Bereid je team voor op besluiten, niet alleen op taken
Een leidinggevende die alleen maar taken verdeelt, krijgt al snel te maken met een team dat afwacht in plaats van meedenkt. Een les die ik graag deel, is dat je jouw team ook kunt leren beslissen. In mijn ervaring levert dit niet alleen betere teamresultaten op, maar helpt het ook de leidinggevende om taken en verantwoordelijkheden makkelijker te delegeren.
Tip: Laat je team meedenken in kleinere besluitvormingsprocessen. Dit kan gaan om dagelijkse prioriteiten, klantvragen of procesverbeteringen. Zo creëer je een cultuur van gezamenlijk eigenaarschap en verantwoordelijkheid.
Denk dan ook eens na over richtlijnen over besluitvorming en leiderschap, zodat iedereen dezelfde gedachtengang heeft in plaats van te “beslissen alsof het je eigen portemonnee” is bijvoorbeeld. We zijn allemaal anders en dat brengt me tot het volgende punt.
De kracht van risicoanalyse: optimaliseren in plaats van minimaliseren
Als leidinggevende had ik vaak te maken met beslissingen die grote financiële gevolgen konden hebben. Risicoanalyse werd een vast onderdeel van mijn besluitvormingsproces. In plaats van altijd voor de meest veilige optie te kiezen, leerde ik hoe ik een afgewogen risicoanalyse kon maken. Dit betekent de risico’s analyseren én kansen inschatten, zodat je geen waardevolle kansen misloopt.
Tip: Maak bij elk besluit een korte risicoanalyse: wat zijn de mogelijke risico’s en welke kansen brengt het met zich mee? Zo leer je risico’s beter inschatten en neem je met meer vertrouwen je beslissingen.
Hier ook weer, zet ze in lijn met de strategie rondom besluitvorming en leiderschap. Als jij wil optimaliseren in een omgeving van risicominimalisatie, dan kan dat de nodige wrijving geven. Dit kan goed zijn, als je je hier bewust van bent.
Blijf leren en verbeteren: reflectie op je eigen besluitvorming en leiderschap
Het nemen van de juiste leiderschapsbeslissingen is een proces van constante groei. Na elke belangrijke beslissing is het waardevol om even stil te staan en te reflecteren. Dit kan je helpen om in de toekomst effectievere beslissingen te nemen en je eigen leiderschapsstijl verder te ontwikkelen.
Tip: Maak wekelijks een moment vrij om terug te kijken op de keuzes die je hebt gemaakt. Wat werkte goed? Wat kon beter? Door regelmatig terug te blikken, versterk je je vermogen om steeds betere beslissingen te nemen. Besluitvorming en leiderschap groeien dan samen.
Conclusie & FAQ ⤵️
Wil je meer leren over dit onderwerp?
Ga aan de slag met mijn Decisions Journal, een praktisch boek vol reflectiemomenten en tools voor betere besluitvorming en leiderschap. Inclusief een lijst met vragen om jezelf te stellen om te bepalen welke impact de beslissing op jouw team heeft.
Nu met kortingscode DJ2024, tijdelijk slechts €29,95 ipv €39,95. Wil je meer boeken bestellen, bijvoorbeeld voor alle leidinggevenden in jouw team zoals ze bij Flow Kinderopvang hebben gedaan? Stuur me dan een berichtje.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️“Ik heb het boek nu twee weken in gebruik en ik ben fan!”
Maaike Scholtens, Head of Employer Branding en Onboarding bij ABNAMRO
Conclusie besluitvorming en leiderschap
Of je nu werkt met strategische doelen, je team beter wilt voorbereiden of je focus wilt verbeteren, praktische besluitvorming voor leidinggevenden vraagt om kennis en ervaring.
Door goed voorbereid te zijn, helder te blijven over het einddoel en een cultuur van eigenaarschap te bevorderen, kun je met vertrouwen leiderschapsbeslissingen nemen die jouw team en organisatie vooruithelpen.
“Studies tonen aan dat leidinggevenden die regelmatig reflecteren op hun beslissingen, 23% betere teamresultaten behalen.”
“Leiderschap draait voor 40% om beslissingskracht, volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.”
FAQ
1. Wat valt er onder besluitvorming en leiderschap? Leiderschapsbeslissingen zijn keuzes die invloed hebben op het functioneren van het team of de organisatie, vaak met strategische en operationele impact.
2. Hoe verbeter ik mijn besluitvorming als leidinggevende? Reflecteer regelmatig op je beslissingen, zorg voor een goede voorbereiding en focus op het einddoel in plaats van details.
3. Waarom is risicoanalyse belangrijk voor leidinggevenden? Met een risicoanalyse kun je niet alleen risico’s maar ook kansen beter inschatten, wat leidt tot een gebalanceerde en strategische besluitvorming.